» اجتماعی » آموزش » ایده‌پردازان آموزشی و مفهوم خلاقیت
آموزش - اجتماعی - اخبار جدید - جدیدترین اخبار - شهروند خبرنگار - صفحه اصلی

ایده‌پردازان آموزشی و مفهوم خلاقیت

23 خرداد 03 0۰26

مسئله انتخاب شیوه آموزش آسان و روش‌های تسهیل در یادگیری در حوزه تعلیم و تربیت و آموزش فراگیران یکی از چالش‌هایی است که در بین معلمان مطرح می‌گردد و همچنین یکی از مسائل اساسی است که در حال حاضر نظام‌های آموزشی با آن روبه‌رو هستند. به همین دلیل بحث ایجاد نوآوری و مدیریت‌های خلاقانه و تغییر در روش‌های تدریس یکی از موارد مهمی است که مورد توجه قرار می‌گیرد.

بسیاری از افراد به دنبال ایجاد تحول در روش‌های تدریس و آموزش برای یاددهی آسان مواد درسی و آموزشی هستند. اما یافتن روش‌های جایگزین که کارآمد هم باشد، کار ساده‌‎ای نیست. آموزش دستور و شیوه‌ی صحیح ساخت جمله و عبارات اولین مرحله در یادگیری هر زبانی به شمار می‌روند و پله‌ای است که بدون گذراندن آن آغاز نوشتن برای فرد امکان‌پذیر نمی‌باشد (قلم‌چی، ۱۳۹۵). انتخاب روش‌های خلاقانه در تدریس هنر یک معلم است و آگاهی معلم از آن، مسیر ارتقاء و پیشرفت زبان‌آموز در محیط آموزشی را فراهم می‌نماید (همان).

مفهوم خلاقیت

خلاقیت به عنوان یک فرایند فکری، راه حلی برای یک مسئله، یک محصول یا یک تلاش ارائه می‌دهد (گاردنر، ۱۹۹۹). او معتقد است که خلاقیت توانایی حل مسایل یا تولید کالایی به طور منظم، به شکلی بدیع است (همان).

 

خلاقیت و زایایی در زبان

انسان‌ها به صورت مستمر در حال خلق عبارات و گفته‌های جدیدی از طریق به کارگیری منابع زبانی خودشان هستند تا اشیاء و شرایط جدید را توصیف نمایند، این ویژگی را خلاقیت (یا زایایی یا نامحدود بودن) می‌نامند و به این حقیقت مرتبط می‌شود که تعداد احتمالی گفته‌ها (جملات) در هر زبان بشری، نامحدود است (یول، ۱۳۸۵: ۱۵).

ایده‌پردازان آموزشی (انگیزه دادن به خلاقیت)

مدرسان نقش مهمی در رشد کودکان خلاق و مستعد بازی می‌کنند. بلوم[۱] (۱۹۸۵)، معتقد است مدرسان نقش مهمی در رشد خلاق فراگیران دارند. آموزگاران و والدین کودکان می‌توانند زمینه‌های خلاقیت را برای کودکان تدارک ببینند. بدین منظور کافی است با تحلیل ماهیت فعالیت‌ها و موادی که در اختیار کودکان قرار می‌دهند کارشان را شروع کنند (تبریزی، ۱۳۸۷: ۷۲). در انتها، نقش کادر آموزشی در پیشرفت دانش‌آموزان بسیار است، از این رو می‌بایست به این امر توجه خاص و ویژه نشان داد.

منابع:

تبریزی، غلامرضا و مرضیه وطنخواه (۱۳۸۷). پرورش هوش و خلاقیت کودکان، مشهد: صیانت.

قلم‌چی، پرستو (۱۳۹۵). قطار معانی. تهران: کانون فرهنگی آموزش.

گاردنر، ه. (۱۳۸۸). تغییر ذهن‌ها، هنر و علم تغییر ذهن خود و دیگران (چاپ دوم). ترجمه س.ک. خرازی. تهران: نشر نی.

یول، جورج (۱۳۸۵). بررسی زبان. ترجمه‌ی علی بهرامی. تهران: رهنما.

Blom, (1985). How Parents Can Foster Teaching Creativity. Michael W.B.

[۱]Bolm

به این نوشته امتیاز بدهید!

دکتر فزیبا حسینی /دبیر سرویس آموزش

  • ×

    با ما در ارتباط باشید