بخاری: بازخوانی حیاتِ بهار،دوباره خوانی یکی از پیچیدهترین ادوار سیاسی ایران است
سید وحید احدی نژاد .روابط عمومی هیات خدام الرضا کانونهای خدمت رضوی -خبرنگار حوزه دولت ومجلس ۲۱ مرداد ۹۷ 0۰26
[ad_1]
خبرگزاری فارس ـ گروه تاریخ: نشست علمی بهار مشروطه(ادبیات دوران مشروطه با تکیه بر آثار ملکالشعراء) با حضور علما، استادان، فرهیختگان و دوستداران علم و دانش در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن برگزار شد.
در این مراسم که با حضور شخصیتهای علمی و فرهنگی همچون منوچهر صدوقیسها و نوشآفرین انصاری برگزار شد، حسن بلخاری، رئیس انجمن؛ مهدی محقق، رئیس هیأت مدیره انجمن و محمدرضا حاج آقابابایی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبائی به ایراد سخنرانی پرداختند.
حسن بلخاری رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با عنوان «بهار شعر ایران» طی سخنانی اظهار داشت:
عمر شصت و پنج سالۀ مرحوم محمدتقی بهار (۱۲۶۵ -۱۳۳۰ش)، مصادف با یکی از حساسترین و پیچیدهترین ادوار حیاتِ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این مرز و بوم بود. سالهایی که حکومت یکصد و سی سالۀ قاجار، آخرین نفسهای خود را میکشید و در گذار انتقال به دوران پهلوی دورهای برزخی را تجربه میکرد.
وی افزود: دورهای که ورود مذهب به سطح جامعه و حرکتبرانگیزی آن، ظهور مییابد و غرب آرام آرام برای کشور یک مسئله میشود؛ زیرا اروپا از منظر شاهانِ قاجار، تعریفی خاص، بسیار سطحی و نازل دارد و محلی برای تفریح و دیدن پیشرفتهای اروپاییان است که اثرات آن در صورت و سیرت و آرزوی فرنگی شدن به صورت محسوسی در زیر پوستِ عشرتطلبان قاجاری میدود و برای هنرمندان و اندیشمندان نیز نطفه اصلی نوعی بازنگری در سنّت و تاریخ اندیشه است.
بلخاری ادامه داد: از این رو، دورهای که بهار در متن آن متولد میشود، رشد میکند و به بار مینشیند، وی را به شدت درگیر جریانات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میسازد تا آنجا که با کودتای رضاخانی، در کنار بزرگانی چون شهید حسن مدرس به مبارزه با استبداد میپردازد، تبعید و زندانی میشود و البته در نهایت با برگزیدن فعالیتهای علمی و ادبی، تسلیم سرنوشت خویش میگردد تا سالهای پایانی عمر، که عهدهدار تصدّی مقام وزارت فرهنگ کابینۀ قوامالسلطنه میشود.
وی ادامه داد: حقیقتاً بازخوانی تاریخِ حیاتِ بهار، بازخوانی تاریخ یکی از پیچیدهترین ادوار سیاسی ایران است. اما این بازخوانی، تمامی وجوه و ابعاد این تاریخ را دربر نمیگیرد، زیرا مبارزانی دیگر با جهتگیریها و شیوههای مختلف هم در این میدان مبارزه حضور دارند که گرچه در برههای همراه با بهار بودند، اما به حکومت مستبد رضاخان تسلیم نشدند و مرگی مظلومانه و غریبانه را در کاشمر پذیرا شدند. البته ناگفته نماند بسیاری از جوانب دیگر تاریخ معاصر ایران که مغفول مانده است باید مورد بررسی، تحلیل و پژوهش قرار بگیرد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: بیشک در ساحت ادبیات و فرهنگ ایران معاصر، بهویژه در زمینه ارتباط با ادبیات کهن و پربار ما که بزرگان و سرآمدانی همچون سنایی و عطار بر تارک آن میدرخشند، در عرصۀ شعر و آن هم قصیده، بهار قطعاً نقطه عطفی در تاریخ ادبیات ایران محسوب میشود.
در متن این کتاب، بر این وجه شخصیت برجستۀ بهار و نیز دیگر وجوه ارزشی حیات او کاملاً پرداخته شده است؛ اما نگارنده بر آن است تا وجه دیگری از حیات ادبی او را برجسته سازد که کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.
وی گفـت: بهار در ۱۸ سالگی به مقام ملکالشعرایی آستان قدس رضوی میرسد و از آنجا که شوق وافری به مبانی دینی و منزلت والای حضرت ختمی مرتبت(ص) و ائمه معصومین (ع) بهویژه ثامنالحجج و آستان مقدس آن حضرت دارد.
انتهای پیام/
[ad_2]
لینک منبع