انفعال دانشگاهها در تبیین ابعاد معاهدات تحمیلی گلستان و ترکمانچای/ نگارش ۳۰ چیکده مقاله توسط ۳۵ محقق
سید وحید احدی نژاد .روابط عمومی هیات خدام الرضا کانونهای خدمت رضوی -خبرنگار حوزه دولت ومجلس ۲۲ آذر ۹۶ 3۰21
[ad_1]
به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری فارس اعزامی به جلفا، همایش ملی بازتاب و پیامدهای معاهدات گلستان و ترکمانچای صبح امروز (چهارشنبه ۲۲ آذر) در منطقه ارس آغاز شده و در حال برگزاری است.
* انفعال دانشگاهها نسبت به تبیین ابعاد معاهدات تحمیلی گلستان و ترکمانچای
در ابتدای این همایش، رحیم نیکبخت واحدی دبیر اجرایی همایش و مدیرعامل مؤسسه تاریخ و فرهنگ دیار کهن طی سخنانی اظهار داشت: مؤسسه تاریخ و دیار فرهنگ کهن از بدو تأسیس در سال ۱۳۹۱ شمسی فعالیت منسجم و هدفمندی در حوزههای مغفول مانده تاریخ و فرهنگ ایرانی آذربایجان آغاز کرده است.
وی افزود: این مؤسسه علمی و فرهنگی از مشورت و همزیستی با محققان و پژوهشگران برجسته و صاحبنظر برنامهای مدون و هدفمند برای بررسی تحولات تاریخ آذربایجان تعیین کرد.
نیکبخت افزود: برگزاری نخستین همایش نشست تخصصی بزرگداشت ستارخان سردار ملی ایران در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نخستین گام قابل توجه مؤسسه در بررسی علمی و مستند تاریخ آذربایجان در بستر هویت فرهنگ ایرانی بود.
وی ادامه داد: برگزاری همایش ملی مشروطیت آذربایجان از دارالسلطنه تبریز تا مراغه در تهران و تبریز در سال ۱۳۹۴ شمسی و در ادامه، برگزاری همایش ملی بزرگداشت شیخ محمد خیابانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر گوشهای دیگر از فعالیت این مؤسسه بود.
دبیر اجرایی همایش ملی بازتاب و پیامدهای معاهدات گلستان و ترکمانچای گفت: به باور محققان معاصر ایران دو رشته جنگ روسیه تزاری و ایران و پس از آن، انعقاد معاهدات تحمیلی گلستان و ترکمانچای فصل مهمی در تاریخ معاصر ایران محسوب میشود.
وی افزود: متأسفانه به رغم این اهمیت، تلاش شایسته و بایستهای برای تبیین ابعاد و زوایای مختلف این واقعه و تبعات کوتاه و بلندمدت آن، در مراکز دانشگاهی صورت نگرفته است. تأسفبارتر آنکه گروههای تاریخ و مراکز پژوهشی متولی تاریخ و فرهنگ آذربایجان در این عرصه تلاش درخوری نکردهاند.
نیکبخت افزود: این همایش علاوه بر توجه محورهای مدنظر اعلامی، در بخش ویژه نقش منطقه ارس در تاریخ ایران را با هدف روشن ساختن جایگاه این منطقه در نظر گرفت.
* نگارش ۳۰ چیکده مقاله توسط ۳۵ محقق
مجتبی سلطانی دبیر علمی همایش از دیگر سخنران این همایش بود که اظهار داشت: کمیته علمی همایش ملی بازتاب و پیامدهای معاهدات گلستان و ترکمانچای با هدف بررسی مستند و علمی مقطع مهم از تاریخ ایران تشکیل شد. در جلسات متعدد کمیته علمی، محورهای علمی همایش استخراج و پس از تصویب، در قالب فراخوان منتشر شد.
وی افزود: در مهلت مقرر، ۵۴ چکیده مقاله به دبیرخانه علمی همایش ارسال شد که از این تعداد ۳۰ چکیده در بررسی کمیته علمی برای چاپ در مجموعه چکیده مقالات مورد تصویب و تأیید قرار گرفت.
سلطانی ادامه داد: در نگارش ۳۰ چکیده مقاله، ۳۵ محقق مشارکت داشتند که از این تعداد ۱۱ نفر عضو هیأت علمی، ۸ نفر از دانشآموختگان و دانشجویان مقطع دکترا، ۸ نفر از دانشآموختگان و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و ۸ نفر از نویسندگان و پژوهشگران مطرح کشورمان بود.
* دیپلماسی باید همسایه بودن را به همسایگی تغییر دهد
علیرضا بیگدلی، دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه از دیگر سخنرانان این همایش بود که در مورد نگهداری اسناد وزارت امور خارجه سخنرانی کرد و افزود: افتخار دارم از طرف مرکز اسناد وزارت امور خارجه، برگزاری این همایش را به دستاندرکاران این همایش تبریک عرض کنم و من سالها افتخار این را داشتم که سفیر ایران در جمهوری آذربایجان باشم.
وی افزود: سیاست خارجی از همسایه شروع میشود، همسایگی علاوه بر مزایای فراوان، به اعتبار اینکه مسائلی مانند عبور غیرمجاز از مرز و تغییرات مرز باعث اختلافاتی میشود که در این مقوله باید کشورهای همسایه باید علاوه بر همسایه بودن، به همسایگی توجه داشته باشند تا بر مشکلات غلبه کنند.
بیگدلی گفت: آذربایجان و ارمنستان دو کشور همسایه هستند که همسایگی ندارند و دیپلماسی باید همسایه بودن را به همسایگی تغییر دهد.
بیگدلی افزود: همسایگی اصول و چارچوبی دارد، به خصوص کشوری مانند ما که علاوه بر مرزهای جغرافیایی، از نظر فرهنگی نیز منطقه وسیعی را در بر میگیرد باید به اصول همسایگی پایبند باشد.
وی در پایان گفت: بحث تاریخ بحث بسیار مهمی است و در معاهدات فرهنگی تلاش شده است تا رسیدن به درک مشترکی از تاریخ اهتمام ویژه داشته باشیم.
انتهای پیام/
[ad_2]
لینک منبع